Weren, Kleren, Smeren: dé zonbeschermingstips van een dermatoloog

Tijdens deze zomerse dagen is het extra belangrijk om je huid goed te beschermen. Wij gingen in gesprek met dermatoloog Göran van Rooijen, werkzaam bij het Spaarne Gasthuis en Huid Medisch Centrum, en ambassadeur voor Spot the Dot

‘’Ik ben echt van mening dat we het grootste orgaan wat we hebben, de huid, moeten koesteren. Niet alleen beschermt het ons tegen al het kwade wat eropaf komt, maar reguleert het ook veel processen in het lichaam en maakt het belangrijke vitamines aan. Dus bescherm deze goed en leer ook je eigen huid kennen.’’

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onze huid optimaal beschermen tegen de zon, en dat dit tegelijkertijd ook makkelijk te onderhouden is? ‘’Als je kijkt naar een juiste zonbescherming, is het ‘t beste als je met deze simpele regel begint: Weren, Kleren, Smeren.’’

Weren

‘’Het beste wat je kunt doen is langdurige blootstelling aan de zon vermijden, want dan krijg je nooit schade aan de cellen door de UV  stralen. Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonkracht meestal op zijn sterkst: probeer die sterke UV-straling dan te vermijden.’’

Wat helpt is om dan even de schaduw op te zoeken. Ben je op het strand aan het vertoeven? Ga dan vooral onder een parasol zitten. Of zoek de schaduw op het terras op!

Binnen zitten betekent overigens niet dat je automatisch beschermd bent: UVA-straling is het hele jaar door merkbaar en kan zelfs door ramen heen. Het is dus belangrijk je elke dag, zelfs als je binnen of in de schaduw zit, te beschermen met zonnebrandcrème. 

Kleren

Laat je niet misleiden door alleen de temperatuur. Ook als er een lichte bries is, kan de zonkracht sterk zijn. Met verschillende weerapps kun je zien wat de zonkracht is op die dag, zodat je goed kunt inschatten welke bescherming nodig is.

‘’Als je dan toch buiten bent wanneer de zonkracht op zijn sterkst is, dan raad ik aan om de huid te bedekken. Dan kan er namelijk geen zon komen.’’ Met een linnen blouse, goede zonnebril en een grote hoed kom je al een heel eind om jezelf te beschermen tegen schadelijke UV stralen. Omdat kinderen vaak een gevoeligere huid hebben, wil je hun ook zeker beschermen met kleding. ‘’Een makkelijke manier om je kinderen te beschermen is met UV-zwemkleding’’. 

Smeren

‘’Als laatste is daar smeren. Het advies luidt: iedere twee uur een shotglaasje of ongeveer twee volle eetlepels aan zonnebrand aanbrengen over het gehele, aan de zon blootgestelde, lichaam. En gebruik minstens SPF 30.’’ Dan weet je zeker dat de zonnebrandcrème je huid voldoende effectief beschermt.  

Voor het gezicht is het gemakkelijk om als maatstaf twee vingers aan zonnebrandcrème te gebruiken. Insmeren doe je vervolgens om de twee uur, zodat je optimaal beschermd blijft. Met onze minerale zonnebrandcrème ben je direct beschermt, omdat een minerale filter op de huid 'ligt' en als een soort spiegel werkt. Hierdoor hoeft de formule niet in te trekken in de huid, zoals bij een reguliere, chemische filter.

Hydrateren

‘'Tot slot is het van belang om de huid goed te voeden in de zon. Zowel van binnenuit, door afdoende op een warme dag te drinken, als van buiten, door na een dag in de zon de huid in te smeren met een vette basis zalf of aftersun. Door het transpireren op een warme dag verliest je huid veel vocht en door in de avond de huid te “voeden”, wordt dit verlies tenietgedaan.’’ Onze Dry Body Oil is daarom een hele fijne aftersun die je kunt gebruiken na een dag in de zon, om je huid weer te hydrateren en te voeden. Geformuleerd met natuurlijke ingrediënten zoals gouden zeewier, zoete amandelolie en upcycled cactusvijgolie, die rijk zijn aan vitamine A en E.