Over UV-straling, SPF en zonnefilters

We vinden het allemaal heerlijk om van de zon te genieten. Dit is zelfs gezond, omdat we dan vitamine D aanmaken. Een te lange en onbeschermde blootstelling aan de zon kan echter gevaarlijk zijn. Welke factoren spelen er mee tijdens blootstelling aan de zon en hoe kun je je hiertegen beschermen?

Maak kennis met Göran van Rooijen: dermatoloog bij het Spaarne Gasthuis en Huid Medisch Centrum en ambassadeur voor Spot the Dot, een stichting die meer bewustwording rondom zongewoontes en moedervlekcontroles genereert via social media. 

Samen met dermatoloog Göran van Rooijen duiken we dieper in op UV stralen, SPF en wat het verschil is tussen de minerale en chemische zonnefilters. 

Wat zijn UVA en UVB-stralen?

UVA-straling

UV staat voor ultraviolet, dit is de straling die van de zon afkomt. Het verschil tussen UVA en UVB zit hem in het bereik van de straling. UVA heeft een langere golflengte en dringt dieper door in de huid. Binnen UVA maken we onderscheid tussen twee soorten: UVA1 en UVA2. UVA1 heeft een bereik van 340-370 nanometer en UVA2 230 en 340 nanometer.

Herhaaldelijke blootstelling aan UVA zorgt voor vroege tekenen van huidveroudering, zoals pigmentvlekken, rimpels en droogheid. Deze straling is het hele jaar door merkbaar en kan zelfs door ramen heen. Het is dus belangrijk je elke dag, zelfs als je binnen zit, te beschermen tegen deze UV-straling. 

UVB-straling

UVB-straling merken we vaak in de zomer. Omdat je dan vaker buiten bent, ben je meer blootgesteld aan deze UV-straling. Door een hoge blootstelling aan UVB-straling kan je huid verbranden. Bij langdurige blootstelling kan het DNA-schade veroorzaken. ‘’Deze DNA-schade kan zich ontwikkelen tot huidkanker, waaronder het agressieve type melanoom.’’

''UVA (Aging) zorgt vooral voor veroudering van de huid, waarbij UVB (Burn) schade geeft aan de huid.''

Blue Light
Blauw licht valt in het normale lichtspectrum. ''Iedere bron van licht straalt een lage dosis blauw licht uit, zoals je laptop of smartphone. In enkele onderzoeken is gevonden dat een hoge dosis aan dit licht huidveroudering geeft. Bescherming hiertegen kan het beste met zonnebrandproducten die bescherming bieden tegen UVA en UVB. Deze bieden ook voor een groot deel bescherming tegen het blauwe licht.’’

Sun Protection Factor

Zonnebrandcrèmes worden vaak aangeduid met SPF. Dit staat voor Sun Protection Factor en geeft aan in hoeverre je beschermd bent tegen de UV-stralen. Dermatoloog Göran van Rooijen adviseert om minstens SPF 30 te gebruiken, dan ben je namelijk voor 97% beschermd. Met een SPF 50 ben je voor 98% beschermd. ‘’Hoe lichter de huid, hoe hoger de factor.’’

Voor optimale zonbescherming gebruik je een hoge SPF die bescherming biedt tegen UVA én UVB stralen. Met onze minerale zonnebrand in SPF 30 en SPF 50 ben je beschermd voor zowel de UVA1, UVA2 en UVB-straling. De minerale zonnebrandcrème voor het gezicht biedt daarnaast extra bescherming tegen blauw licht. Het hele pakket dus! 

Het verschil tussen een minerale filter en een chemische filter

Er bestaan twee soorten filters in zonnebrandcrèmes: een minerale filter en een chemische filter. Beide UV-filters beschermen de huid. Het verschil zit hem vooral in hoe deze filters de huid beschermen. 

Een zonnebrand met een chemische filter wordt door de huid zelf opgenomen en zorgt ervoor dat de straling wordt geabsorbeerd. Minerale filters fungeren daarentegen als een soort spiegel en weerkaatsen de straling. Omdat een minerale filter op de huid ligt, hoeft hij niet in te trekken en ben je meteen beschermd na aanbreng. 

Er zit daarnaast ook een verschil in effect op de huid. Chemische filters worden vaak geassocieerd met huidirritatie of eczeem. Minerale filters zijn natuurlijk en zachter voor de huid.

‘’Maatschappelijk gezien moet je ook nog nadenken over wat deze filters op je omgeving aan invloed hebben. De minerale filters zijn een natuurlijk product en geven geen schade aan de natuur, waarbij de chemische filters wel een impact hebben op de natuur. Dit zie je bijvoorbeeld terug in studies die onderzoek doen naar de effecten van een chemisch filter op koraal.’’

Voor onze zonbescherming hebben wij een minerale filter gebruikt op basis van non-nano zinkoxide, wat betekent dat het niet wordt opgenomen door de huid of de omgeving. Daarnaast hebben wij een speciale coating van casterolie toegevoegd zodat je onze zonnebrandcrème heerlijk kunt aanbrengen, in tegenstelling tot reguliere zinkoxide.