Liefde gaat door de neus

Het is al eeuwenlang bekend dat geur samenhangt met de liefde. Aantrekkingskracht en liefde is namelijk een kwestie van scheikundige processen in onze hersenen. Alle geuren worden opgeslagen in een speciaal geurgeheugen dat zich in de hersenen vlak naast het emotionele geheugen bevindt. Geuren kunnen dus goed emoties als vertrouwdheid, veiligheid en ontspanning oproepen. Doormiddel van feromonen – jouw unieke geurmoleculen - in combinatie met jouw signature-scent verleid jij gemakkelijk jouw partner; of laat je jouw geliefde(n) nog lekkerder ruiken. Liefde gaat daadwerkelijk door de neus!


Met geurpsycholoog Claudia de Vos gingen wij in gesprek over de relatie tussen geur en liefde.

Interview: geurpsycholoog Claudia de vos

Over geuren en de liefde

“Als geurpsycholoog weet ik wat het belang van geur is en hoe groot de, vaak onbewuste, rol is die dit speelt in ons leven. We kunnen geuren gebruiken om ons beter te voelen, ons te ondersteunen tijdens lastige situaties, het kan onze beleving verrijken maar ook ons liefdesleven leuker maken.

Wil je je liefdesleven verrijken met geur, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de voorkeuren van de ander. Wil je geur echter zo effectief mogelijk toepassen, moet je nog een stapje verder gaan. Om dit inzichtelijk te maken heb ik het boek ‘Geurpsychologie voor iedereen‘ geschreven. Het is een handleiding over geuren, hun achtergronden en een aromatisch kompas om de juiste geur te gebruiken op verschillende momenten."

"Met geuren die je zelf aanbrengt kun je namelijk spelen. Daarin heb je een aantal categorieën. Zo zijn er essentiële oliën en parfums. Essentiële oliën zijn natuurlijke aromatische
stoffen afkomstig van planten. Ze bevatten de hele, oorspronkelijke inhoudsstoffen. Naast een werking op de geest hebben deze daarom ook een fysiek effect. Geur verspreiden door gebruik van een o.a. een diffuser is inmiddels al aardig ingeburgerd; ruiken is de meest veilige toepassing. Ga je aan de slag met een parfum of bodycare product, ga je vooral spelen met de geestelijke, (vaak geconditioneerde) werking van deze geuren.”

‘Afrodiserende geuren’

“…Bij ‘afrodiserende geuren’ denken we vrijwel meteen aan een geur om een ander mee te verleiden; een verleidelijk parfum waardoor je zo aantrekkelijk mogelijk overkomt op de ander. ….Afrodisiaca hebben grote aantrekkingskracht op mensen.
Ze zijn vernoemd naar de Griekse Aphrodite, godin van de liefde, schoonheid en seksualiteit. Vaak zijn het zwoele en zoete geuren met stoffen die kalmerend en ontspannend werken. Soms bevatten ze op hormonen gelijkende stoffen. Als we kijken naar een van de biologische functies van (lichaams)geuren, zoals aantrekkingskracht, zien we dat het belangrijk is om zelf ‘natuurlijk te geuren’. Verleidingsgeuren, feromonen die niet waarneembaar zijn voor de ‘blote’ neus, zeker niet voor de onbewuste mens, zorgen voor reactiepatronen rond bijvoorbeeld het aantrekkelijk vinden van een man of vrouw. Als je deze natuurlijke feromonen versterkt, door gebruik van natuureigen stoffen die erop lijken en die te vinden zijn in de essentiële olie van planten, neemt de aantrekkingskracht toe. Op onder andere deze gedachte is onze hedendaagse parfumindustrie gestoeld…”

bron: ‘Geurpsychologie voor iedereen’

Meer lezen over geur? Bezoek dan de website van Claudia de Vos. Wil je meer lezen over de verschillende geuren en wat ze met je doen? Het boek “Geurpsychologie
voor iedereen” is onder andere te bestellen bij
de uitgever
(Akasha)
of boekhandel.

Heerlijk geurende cadeaus

Met onze top drie Valentijns Gifts laat je de geur haar werk doen en verwen je jouw favoriete persoon met een verzorgende en heerlijk geurend cadeau: