Wij spraken geurenexpert Karima Abdellatif over geur: hoe deze is opgebouwd, hoe het je stemming kan beïnvloeden en welke geuren een positieve mood creëren. Geur is namelijk meer dan een alledaagse ervaring; het kan een krachtige bron van emoties en herinneringen zijn.

Kun je uitleggen hoe geuren effect hebben op je stemming?

Reuk en emotie zijn sterk met elkaar verbonden. Je ruikt heel veel. Je ruikt de stad, je ruikt koffie, je ruikt het parfum van je partner. Al die herinneringen worden opgeslagen in het achterste gedeelte van je hersenen, dat is het oudste gedeelte van je hersenen en wordt ook wel het oerbrein genoemd.  Geuren kunnen daardoor echt diepe en emotionele herinneringen naar boven brengen. Je kan iets ruiken en meteen met je gedachten weer op die ene mooie plek zijn.

Kun je uitleggen wat top, hart en basisnoten zijn in geuren en welk effect deze noten hebben op de zintuigen?

Een geur is meestal opgebouwd met een top, hart en een basis. Dit heet een olfactorische piramide. Je komt als eerst in aanraking met de top van de geur. Het is de eerste geur die je waarneemt. Hier wordt vaak citrus of fruit in verwerkt. Dan ga je over naar het hart van de geur, hier ruik je vaak bloemen, aromatische en houtachtige tonen. De ingrediënten in de basis zorgen eigenlijk dat de geur een geheel wordt. Hierin vind je vaak musk, hout, vanille en amber.

Ingrediënten in deze piramide kunnen je gemoedstelling beïnvloeden. Citrus, bijvoorbeeld, geeft heel veel energie. Lavendel kalmeert. Witte bloemen geven juist weer een voluptueus en sexy gevoel aan een geur. Een geur kan je ook kracht geven. Dit zijn veelal statement geuren met volle ingrediënten.

Welke geuren of geurcomposities kunnen de stemming vooral positief beïnvloeden?

Dat zijn absoluut geuren met citrus. Citrus geeft energie, je voelt je er fit door. Ik zeg altijd: als je ‘s ochtends opstaat en het is koud en donker en je wilt liever in je bed blijven liggen, draag dan een geur met veel citrus. Dat is echt je wekker in de ochtend.

''Geuren kunnen diepe en emotionele herinneringen naar boven brengen. Je kan iets ruiken en meteen met je gedachten weer op die ene mooie plek zijn.''

Geuren kunnen dus ook bepaalde herinneringen oproepen. Wat is jouw favoriete geur en waar doet het jou aan denken? 

Mijn lievelingsgeur is zeker No.03 Poivre Noir Frais. Ik hou echt van geuren met geranium erin. Aan de ene kant werkt geranium heel ontspannend maar aan de andere kant, want het heeft een beetje een mintachtige geur, opwekkend. En als ik die geur ruik, denk ik aan mijn tijd bij Marie-Stella-Maris.

Als we verder kijken naar hoe geuren een bepaalde mood kunnen creëren, welke geuren adviseer je dan voor verschillende ruimtes in huis en waarom?

In de lente en de zomer kies ik altijd voor sprankelende, verhelderende geuren. Denk aan citrus of geuren met thee. In de winter wil je het meestal lekker cozy maken, en dan kies ik meestal voor warme, amberachtige geuren.  

Als we kijken naar de verschillende ruimtes, raad ik voor de slaapkamer kalmerende geuren aan. Bij uitstek zijn hier geuren met lavendel perfect voor. Lavendel kalmeert en ontspant en bevordert een goede nachtrust. Heb je een hele grote woonkamer en voelt die heel kil aan, maak dan gebruik van warme geuren. Zo laat je die kille ruimte warm aanvoelen. Andersom werkt het ook: sprankelende en lichte geuren doen een ruimte groter aanvoelen.