Interview Safi Graauw

Ieder jaar wordt er op Wereld Waterdag door de Verenigde Naties extra aandacht gevraagd voor de wereldwaterproblematiek. Op deze dag worden overheden en bedrijven opgeroepen om dit aan een breed publiek kenbaar te maken en in actie te komen. Ook Marie-Stella-Maris geeft deze maand nog meer aandacht aan het belang van water en roept haar klanten, partners en media op hetzelfde te
doen.

We gingen in Gesprek met Safi Graauw, regisseur met een achtergrond als aardwetenschapper en een fascinatie voor water.

Kun je meer vertellen over jouw achtergrond als aardwetenschapper

Al van jongs af aan heb ik de natuur altijd fascinerend gevonden. Ik ben geboren in Suriname, een land waar de natuur de leidraad is in het dagelijks leven. Toen ik naar Nederland verhuisde werd dat een stuk minder. Ik ging van een land waar de gebouwen vaak niet hoger dan 3 verdiepingen waren, naar een land met grijs weer, snelwegen en flats van 12 verdiepingen. Dat deed nogal wat met me. Gelukkig vond ik mijn heil in de televisie. National Geographic en Discovery keek ik graag. Maar al die programma’s eindigden vaak met een doembeeld. “Het gaat goed met de olifanten, maar: “De Mens”. Ik besloot op 8-jarige leeftijd dat ik hier iets aan wilde doen. Daar begon mijn lange weg naar uiteindelijk het afronden van een Research Master in Aardwetenschappen. En nu maak ik films, onder andere over de natuur. 

''Het was voor mij het bewijs dat water de basis is voor een groot deel van het leven dat we op aarde mogen aanschouwen.''

Wat is de oorsprong van water?

Water is hier niet vanzelf gekomen, onze planeet is bij haar geboorde gebombardeerd door een heel groot aantal enorme ruimtestenen die grote hoeveelheden ijskristallen (en dus water) bevatten (meteorieten en kometen). Deze meteorieten en kometen hebben ons onze oceanen geschonken. We zouden water en daarmee leven kunnen zien als een geschenk van het universum. Een cadeau waar we overigens niet altijd even goed mee om kunnen gaan.

Wat is het belang van water?

Water is de bouwsteen voor al het leven. Leven zoals we kennen kan bijna niet zonder water. Het is de basis voor alles wat we zien, alles wat we maken en alles wat we gebruiken. Van de jeansbroek die we dragen tot de auto die we rijden. Water is en blijft een van de belangrijkste natuurlijke hulpbronnen hier op aarde. 2/3 van de aarde bestaat uit water maar 10% van dat water is voor ons drinkbaar. En voor onze huishoudens hier in het westen is dit kosmische geschenk met 1 draai aan de knop beschikbaar.  Persoonlijk hoop ik dat dit besef ooit goed tot doordringt. 

Wat fascineert jou aan water?

Water is de leidraad voor al het leven op aarde. We bestaan zelf voor het grootste gedeelte uit water. Het grootste gedeelte van de organismen die we op aarde kennen, gebruiken water of bestaan uit water. Water heeft enorm interessante eigenschappen. 


Kun jij een plek noemen waar het water het meeste impact op jouw gemaakt heeft?

Ik zat ooit op een rots in Zuid-Oost Kenya met uitzicht op een meer. Er kwamen olifanten, giraffes, nijlpaarden en bizons het meer in- en uit. Er groeiden waterlelies en allerlei andere planten in het meer. Elk organisme gebruikte het water zijn eigen manier. Ik heb dat moment gekoesterd en voor altijd opgeslagen. Het was voor mij het bewijs dat water de basis is voor een groot deel van het leven dat we op aarde mogen aanschouwen. Op dat moment voelde ik de kracht van water. 

''Ons groeiend bewustzijn en maatregelen (mits we ons hier aan houden) is er zeker nog een toekomst, als het gaat om water op de aarde. Maar dan moeten we hier wel echt ons best voor doen.''

https://marie-stella-maris.com/collections/alle-producten

Heb je tips om bewust om te gaan met water?

Er zijn honderden manieren om water te besparen, maar wat vooral belangrijk is, is je mindset. We hebben belangrijke politieke doelen voor 2030 en 2050, ook als het gaat om water. Ik denk dat het belangrijk is dat we allemaal beseffen dat dit in onze eigen handen ligt. Creëer een besef, een mindset die onze directe omgeving in acht neemt, en je vindt vanzelf de juiste maatregelen die voor jou werken. 

Wat kunnen mensen verder zelf (thuis) doen?

Denk na over hoe je water gebruikt, gebruik een waterbesparende douchekop. Zorg ervoor dat de vaatwasser vol is als je hem aan doet. Douche niet te lang. En poets je tanden niet onder de douche maar bijvoorbeeld als je klaar bent.  Dit zijn enkele voorbeelden.

1 op de 4 mensen in de wereld heeft geen toegang tot schoon drinkwater. Dit kán en moet echt anders. Bij Marie-Stella-Maris vinden we dat iedereen in de wereld het recht heeft op schoon (drink)water en goede hygiëne. Daarom doneren we voor elk product dat jij koopt een vast bedrag aan duurzame waterprojecten, welke door de Marie-Stella-Maris Foundation worden geselecteerd. Sinds de oprichting in 2011 heeft dit geleid tot een totale bijdrage van meer dan €2.1 miljoen. Hiermee kunnen we meer dan 100.000 mensen helpen; het kost gemiddeld €20 om een persoon structureel te voorzien van toegang tot schoon water.