Prince Cartiee

De uit Ghana afkomstige visual artist Prince Cartiee is naar Kwahu, Ghana gereisd. Dit alles in samenwerking met de Marie-Stella-Maris Foundation en Project Maji. Hier heeft hij onder andere het nieuwe schoon drinkwater project bezocht. Tijdens dit bezoek heeft Cartiee zijn creativiteit kunnen uiten door middel van fotografie. Het resultaat? Een prachtige, kleurrijke en opvallende serie foto’s. Wij spraken met de getalenteerde artiest over deze reis en fotoserie.

Kan je ons kort vertellen wie je bent en hoe je bent begonnen met fotografie?
Hi, mijn naam is Prince ‘Cartiee’ Baffour-Asare. Ik ben een visueel kunstenaar en ik kom uit Accra, Ghana. Ik ben al sinds de middelbare school zeer geïnteresseerd in het hele proces rondom fotografie. Ik heb veel geëxperimenteerd met verschillende kunstvormen, wat ik zie als een ontzettend leerzame reis.

Hoe was het voor jou om het Marie-Stella-Maris Foundation x Project Maji project te bezoeken?
Het was een interessante ervaring. Ik mocht het leven buiten de stad zien waar de natuur haar grootste schoonheid toont. Tijdens het bezoek aan de waterstations zag ik hoe dit de toegang tot schoon water verbetert voor de mensen die op meer afgelegen plekken wonen.

"Tijdens het bezoek aan de waterstations zag ik hoe dit de toegang tot schoon water verbetert voor de mensen die op meer afgelegen plekken wonen."

INWONER KWAHU, GHANA

Maame Adwoa

Maame Adwoa is 51 jaar, kapper en moeder van drie kinderen. Iedere morgen haalt Maame water voor haar gezin bij het waterstation.

Wat vond je het meest bijzonder tijdens je bezoek?
Ik was onder de indruk van de innovatie van de waterstations. Normaal gesproken zag ik diepe boorgaten die constante mankracht vereisten om het water eruit te pompen. Deze keer zag ik de waterstations van Marie-Stella-Maris x Project Maji die op zonne-energie draaien. Ook hebben ze een filtersysteem om het water nog schoner te krijgen. Wat mij verder opviel was de ware essentie van de gemeenschap. Vrouwen en kinderen van verschillende families kwamen samen bij het water station en praatten over het leven en hoe ze de gemeenschap en hun families kunnen ondersteunen. 

Wat betekent water voor jou?
Voor mij persoonlijk is het een enorm krachtig en natuurlijke grondstof. Het is in wezen een onderdeel van het leven zelf en ons bestaan. Dat wij mogen leven op een planeet waar zoveel water is vind ik bijzonder. Ik vind dat het op de tweede plaats staat, na de Schepper van het universum natuurlijk.

Inwoner Kwahu, ghana

Rose

Rose is 30 jaar oud, boerin en moeder van twee dochters. Samen met haar jongste dochter Abena en haar ouders woont zij in Kwahu, Ghana.

"Ik was geïnspireerd door mijn mensen en onze onopzettelijke liefde voor kleurrijke waterdragers. Bijna elke Ghanees heeft wel een gele jerrycan of gekleurde emmer in huis."

Tranquil Buoyancy, Kwahu Boys 2022

Je hebt een prachtige artistieke serie gemaakt tijdens je bezoek aan de gemeenschap. Kan je ons wat meer vertellen?
De serie “Kwahu Boys” is een selectie van beelden; de jeugdige speelsheid van de jongens en hun kleurrijke waterdragers. Ik was geïnspireerd door mijn mensen en onze onopzettelijke liefde voor kleurrijke waterdragers. Bijna elke Ghanees heeft wel een gele jerrycan of gekleurde emmer in huis.

Wat is je persoonlijke favoriet en waarom?
Voor mij is het de foto met de drie jongens. Het is een bijna surrealistische mix van kalmte van de golven. De driehoekscompositie van elke jongen en hun gekleurde teil creëert het standaard kleurenwiel. Het mooie van zo’n kleurenwiel is dat je alle kleuren kunt maken en combineren. Ook vind ik dat deze foto de voorzienigheid van het leven, onze wateren en onze gemeenschappen representeert.

We zien dat je veel felle kleuren gebruikt in deze serie, maar ook in je reguliere werk. Kan je ons vertellen wat jouw relatie met kleur is?
Ik zie het werken met kleur als het werken met emoties. Ik zoek de kleuren op die ik spannend en levendig vind. De natuur brengt altijd nog meer schoonheid met zich mee in deze kleuren. Ik probeer altijd de kleurenleer te begrijpen en goed toe te passen.

Als mensen geïnteresseerd zijn in je werk, waar kunnen ze je vinden?
Ze kunnen mij vinden op mijn Instagram: @prince.cartiee of op mijn website princecartiee.com