meet the designer: margriet kok

Samen met Margriet Kok gingen wij in gesprek over interieur. Als expert vertelt ze meer over haar werk en deelt ze tips die je zelf makkelijk kunt toepassen.

''Ik ben Margriet Kok, interieur designer en stylist bij Mek Studio. Wij zijn gespecialiseerd in projectontwikkeling van begin tot eind. Het kan gaan om de esthetische styling van een enkele ruimte, of het complete projectleiding van renovaties of nieuwbouwprojecten.

Naast verbouwing en inrichting richten wij showrooms in voor internationale modemerken als Ulla Johnson tijdens fashion week in Parijs. Alsof dat nog niet genoeg is werk ik ook al styliste voor onder andere Zara Home en de Bijenkorf waarbij ik mij kan verliezen in het creëren van stil levens en interieur shoots.''

Waar haal je inspiratie uit?

Inspiratie haal ik van reizen, mooie steden bezoeken, winkels bekijken, ontmoetingen, maar ook vooral van ''even uit staan'', even iets anders doen dan de dagelijkse duties. Ik voel dan letterlijk ruimte ontstaan die zich opvult met een bak vol energie en creativiteit. Het vak interior design is waanzinnig maar er zitten vaak ook wel productionele uitdagingen in, die net zo belangrijk zijn. Als ik dat dan heb volbracht gun ik mijzelf dat ''even uit staan'' moment! 

Waar vind jij unieke objecten?

Markten in Parijs tot aan de Noordermarkt in Amsterdam. Ook Morentz in Waalwijk is een van mijn favorieten.

''Ik probeer trends zoveel mogelijk aan mij voorbij te laten gaan: ik houd van een tijdloos interieur waar je jaren mee vooruit kunt.''

Welke materialen en vormen gebruik jij het liefst in de zomer?

Knisperend katoenen lakens, linnen gordijnen, stapels witte schalen in organische vormen gevuld met groenten en fruit,  dat is voor mij de zomer in huis. 

Hoe creëer jij lichtspel van buiten naar binnen in je interieur? 

Ik gebruik graag bamboe raamdecoratie, niet alleen ter privacy maar ook omdat hiermee het licht zo waanzinnig mooi op de wand valt. Kunst op zich! 

Hoe kun je met weinig moeite een leuk hoekje creëren?

Ik moet meteen denken aan een slaapkamer! Met het juiste neutrale beddengoed, vier stevige kussens die ook dienen als hoofdboard, twee krukjes, een fijn nacht lampje, wellicht heb je een prachtig klein kunstwerkje die je kunt inlijsten met een grote passe-partout in dun houten lijstje, en klaar! Oh ja, hang dit lijstje op zo’n 50 cm boven je bed, dit geeft esthetisch een heel mooi sfeertje.

Hoe creëer je meer rust als je veel spullen hebt?

Ordenen en afstand nemen van de wel ‘aardige’ spullen. Breng het naar de kringloop of geef het aan een iemand die je er heel blij mee kan maken. Het helpt ook om in één ruimte van het huis alle spullen netjes op te slaan zodat alle overige ruimtes netjes blijven. Wij hebben zelf geen extra ruimte over dus hebben we ervoor gekozen een aparte opslag te huren, hier gaan alle spullen geordend in dozen heen die wij niet dagelijks nodig hebben. 

Welke tips heb jij voor kleinere woningen?

Ik hou van kleinere woningen, geeft mij altijd een hotel gevoel als je het op de juiste manier inricht. Kijk eens goed naar je favoriete boetiek hotel, hier kun je enorm veel inspiratie vandaan halen voor de inrichting van jouw woning: zowel praktisch als het afwerkingsniveau, het materiaalgebruik en de styling. 

De ultiem stylingtip?

Het creëren van laagjes. Rondslingerende zaken in de badkamer, in de keuken of rond de bank in de woonkamer plaats ik op een plateau van keramiek of hout.