Wij gingen in gesprek met haarexpert Daan Kneppers, die al meer dan tien jaar werkzaam is in het haarstylingvak. Als co-founder van salon VAHQ, kapper en haarstylist voor producties, modebladen en campagnes is Kneppers dagelijks bezig met dat wat op ons hoofd groeit: haar.

''Als haarstylist ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren, toepassingen en structuren om iets moois te creëren. En dat begint altijd bij de basis: wat is het materiaal haar eigenlijk en hoe reageert het?''

Lees verder en ontdek meer over je eigen haar; de anatomie, jouw haarbehoeftes en alle ins en outs van haarverzorging.

Kun je ons meer vertellen over de anatomie van het haar? 

Haar begint bij de haarwortel. Uit dat haarworteltje groeit de haarschacht: dat is het haar zelf. De haarschacht bestaat uit een heel dun laagje merg in het midden, wat ook in onze botten zit. Om deze merg heen zit de haarschors. Buiten die schorslaag zit de schubbenlaag.

De schorslaag bestaat voornamelijk uit proteïne en vocht. Er zit meer proteïne in dan vocht, maar vocht verlies je wel weer sneller uit je haar als het beschadigd is.

Welke haartypes zijn er?

Er zijn net zoveel haartypen als dat er mensen zijn. Maar je kan het wel heel goed onderverdelen in aspecten.

Je hebt bijvoorbeeld haardikte en haardichtheid.

Dan heb je ook de structuur van het haar, dus sommige haar is glad, sommige haar is ruw. Glad haar is dan weer glanzend. En daar tegenover staat weer dof haar. 

Dan heb je bijvoorbeeld hard haar en zacht haar.

Ja, poreus haar of gesloten haar. Bijvoorbeeld haar met veel glans, dan zijn die haarschubbetjes heel mooi dicht. Dus het is heel gesloten haar. Er zal niet zo snel vocht ingaan, het wordt minder snel nat dan heel poreus haar.

Bijvoorbeeld, geblondeerd haar is vaak poreus, dat is vaak wat stugger, dat neemt heel snel heel veel water op. Het wordt echt eerder nat. Heel gesloten haar wordt minder, minder snel nat dus minder poreus, dus poreus gesloten. Dus ik kan het wel altijd een beetje in twee tegenovergestelde uitdrukken.

En elk haartype heeft dan van al die variabelen weer een klein beetje meer van dit en een klein beetje meer dat. En zo zijn er dus miljoenen soorten haar.

''In de basis bestaat ieder haartype uit proteïne en vocht''

Hoe herken je je haarbehoeftes?

Dit kun je herkennen door twee tests te doen: de rektest en de drijftest.

Met de rektest pak je één haar die droog is. Die wikkel je om je vingers heen, houd je goed vast en dan trek je eraan. Als het haar dan meteen breekt zonder uit te rekken, dan kan het haar extra vocht gebruiken.

Als je eraan trekt en het haar veert wel mee, maar niet meer terug, dan kan dat een teken zijn van beschadigd haar. Dit kan bijvoorbeeld door een kleurbehandeling komen, maar ook door wrijving - het kan allerlei oorzaken hebben. Dan is het een goed idee om haarverzorging met extra proteïne te gaan gebruiken.

Veert het haar mee en weer terug, dan heb je eigenlijk gewoon heel gezond haar en heeft je haar een goede balans tussen proteïne en vocht.

De tweede test die je kunt doen is de drijftest. Hierbij leg je een haartje in een glas water. Als het haartje zinkt, dan is het haar poreus en heeft het vocht nodig. Als het blijft drijven, dan zijn de haarschubben mooi gesloten en neemt het minder snel water op. Het haar is dan niet poreus en heeft een goede vochtbalans.

Wat is de functie van een goede shampoo?

Haar is een bijzonder materiaal en heeft daarom ook bijzondere eigenschappen. Een van deze eigenschappen is dat het heel goed stofjes absorbeert: het is een magneet voor van alles en nog wat.

Een goede shampoo is daarom essentieel. De functie van een shampoo is vooral reiniging. Want alle stofjes, dus ook olie, vet, geur, dingen die in de lucht hangen, zitten in de schubben van het haar. Een shampoo reinigt dus tussen de schubben om deze stofjes te verwijderen.

Daarnaast heeft een goede shampoo ook verzorgende bestandsdelen. Zoals eerder genoemd, is haar een magneet voor allerlei stofjes, dus ook verzorgende ingrediënten. Als het puur en alleen zeepachtige bestanddelen zouden zijn, voor de reiniging, dan houd je heel stug en hard haar over.

Daarom is het belangrijk dat er ook voedende bestanddelen in een shampoo zitten. Zodat je tijdens die reiniging in ieder geval ook voeding achterlaat op de plekken waar reiniging plaatsvindt.

Wat is de functie van een goede conditioner?

Een conditioner voedt en repareert het haar en sluit de haarschubben af die je zojuist hebt gereinigd. Daarom gebruik je ook altijd de volgorde shampoo en conditoner.

Na het reinigen met shampoo staan de haarschubbetjes lekker open. Door daarna conditioner aan te brengen voeg je voeding toe tussen de haarschubben. Een conditioner heeft ook de eigenschap om haarschubbetjes een gesloten achter te laten.

Mijn tip is om tijdens het aanbrengen van een conditioner het haar door te kammen. Door de kambeweging gaat de haarschub mee naar beneden en sluit je die haarschubbetjes mee. Zo kam je eigenlijk de haarschubben nog even extra de goede richting in.

Wanneer zie je vaak resultaat van je nieuwe haarverzorging?

Het duurt ongeveer zes weken voordat je een nieuwe haarverzorging echt goed kunt beoordelen. Dit komt omdat er vaak nog build-up zit van het vorige product. De zes weken zorgen eigenlijk voor een build-up van de nieuwe verzorging. Dus elke keer na een reiniging en een conditioning behandeling is er weer een klein beetje extra proteïne of vocht bijgekomen in je haar.

Heb je nog haartips die je wilt meegeven?

''Ik zou het heel leuk vinden als iedereen zijn of haar eigen unieke haartype omarmt. Laten we het schoonheidsideaal helemaal verspreiden naar iedereen zijn unieke features en meer vieren dat we allemaal anders zijn!''