De ontwikkeling van nieuwe geuren

Maak kennis met de nieuwe geur No.07 Voyage Vétiver. Met Voyage Vétiver introduceren we naast de vijf huidige geuren, een zesde geur binnen het home- en bodycare assortiment. Voyage Vétiver is geïnspireerd op de aromatische kust en is een frisse en zacht minerale geur die je meeneemt op reis langs de verschillende geurtonen van o.a. Vetiver, salie en zeezout.

We gingen in gesprek met Mieke van Engelen, Director of Business Development bij Marie-Stella-Maris en verantwoordelijk voor alle nieuwe productintroducties. 

Interview Mieke van Engelen

Hoe ga je te werk bij het ontwikkelen van nieuwe geuren?
Ik start met het signaleren van trends, niet alleen binnen geur, maar ook in fashion, kunst en interieur. Het is de laatste jaren een 'trend' om iets te dragen wat je unieke imago weergeeft, jezelf af te zetten van de mainstream. Daarnaast zijn we allemaal op onze eigen manier bezig om bewuster te leven. Binnen geuren kan dit sustainable, vegan en cruelty-free zijn. De geuren van Marie-Stella-Marie hebben een eigen trademark. Ze zijn uitgesproken, uniseks en tijdloos. Bovendien is bij ons alles zo natuurlijk mogelijk, dus laat ik me graag inspireren door bloemen, kruiden en planten. Als ik op reis ben kijk ik altijd om me heen, op zoek naar nieuwe geuren.

Vervolgens kijken we naar wat we missen in ons assortiment. Bijvoorbeeld floraal, kruidig of sprankelend. We willen uiteraard zorgen voor een perfecte aanvulling op het huidige assortiment. Bij Marie-Stella-Maris staan we erom bekend dat we ongebruikelijke geurcombinaties creëren. Bloemig is bij ons niet de ‘standaard’ roos; we kiezen voor een Rock Rose. We streven naar gelaagdheid in een geur. Door verrassende combinaties te maken waardoor je steeds wil blijven ruiken en continue verrast wordt.

‘Less is more’ bij Marie-Stella-Maris. We creëren met zo min mogelijk unieke geurtonen een interessante en unieke geur. Het aantal gebruikte geurtonen is te zien aan het nummer van de specifieke geur; No.03 Poivre Noir Frais heeft er bijvoorbeeld drie.

"Om het ‘verslavende’ effect te creëren hebben we het mineraal-akkoord zeezout toegevoegd"

Waar komt de inspiratie van de geur No.07 Voyage Vétiver vandaan? Kun je ons meenemen in de selectie van de geurtonen?

We wisten direct dat we gebruik wilden maken van de klassieke vetiver. Vetiver heeft een prachtige kenmerkende aardse geur waar ik persoonlijk verliefd op ben. Bij Voyage Vétiver maken we gebruik van de trend dat sinds COVID de ‘clean’ geuren populairder zijn geworden. Daarom hebben we tevens muskaat salie toegevoegd, een geurtoon die zowel een rustgevend als fris gevoel op roept. 

Geïnspireerd door de aromatische kust met haar zilte zeewind, creëert Voyage Vétiver een buitengewone en verslavende ervaring. Om het ‘verslavende’ effect te creëren hebben we het mineraal-akkoord zeezout toegevoegd. Het water loopt je bijna in de mond wanneer je het ruikt, één keer ruiken is niet genoeg, je wilt maar blijven ruiken.

Omdat de geur vrij dicht op de huid blijft hebben we ervoor gekozen om ook citrusnoten toe te voegen. Door deze als topnoten in te zetten heeft de geur een sprankelende opening.

Wat onderscheid No.07 Voyage Vétiver van de andere geuren?

We streven naar een aanvulling op het assortiment. We zien onze klant graag met hun ideale geur naar buiten lopen. We zagen kansen in de ‘clean’ hoek, mensen hebben meer behoefte aan een ‘clean’-frisse geur. Met de introductie van de verrassende geur No.07 Voyage Vétiver bieden we onze bewuste doelgroep nog meer keuze. De geur onderscheidt zich ten opzichte van de bestaande geuren door haar zachte, fris-kruidige karakter met droge houtachtige ondertonen. Het klassieke ingrediënt vetiver dient als aardse basis voor de geur, terwijl de muskaatsalie de geur een fris-kruidig aromatisch karakter geeft. Door het gebruik van het mineraal akkoord zeezout, ontstaat een moderne frisheid en heeft de geur een mooie link met de kern waar het bij Marie-Stella-Maris om draait; water.

Hoe beïnvloedt geur een sfeer? En in het bijzonder de geur Voyage Vétiver?
Onderzoek wijst uit dat maar liefst 75 procent van onze emoties worden bepaald door wat we ruiken. Geur heeft het unieke vermogen om een fysieke plek, een tastbare herinnering of krachtige emoties op te roepen. Dit komt door de aangeboren link tussen geur, emotie en geheugen. Voyage Vétiver is een zachte minerale geur die een gevoel van rust en vrijheid meebrengt; als een ontspannende wandeling over het strand. De geur brengt
rust en brengt je terug naar jouw pure staat van zijn.


Je hebt mannen- en vrouwengeuren, en alles ertussenin. Wat vind je daarvan? Zouden we daarvan af moeten? Of is het juist handig voor de consument?
Geur is gebaseerd op herinnering en daardoor ultiem persoonlijk. Voor mij zijn labels daarom overbodig en zelfs ouderwets. Een geur kies op je basis van intuïtie als je het mij vraagt. Vaak komen mensen niet verder dan kruidig voor mannen en bloemig voor vrouwen, ik kan mij daar niet in vinden. Ook is de voorkeur voor bepaalde geuren vaak cultureel bepaalt. In het midden oosten is bijvoorbeeld rozengeur een teken van mannelijkheid, terwijl het in Europa juist als vrouwelijk en klassiek kan worden ervaren. Daarom geldt bij Marie dat alle geuren unisex zijn. Iedere geur kan door iedereen gedragen worden en daar zijn we trots op.

Hoe weet je wanneer een geur klaar is?
Bij het ontwikkelen van een geur kun je eindeloos door blijven gaan, maar als je te lang doorgaat kan ook de identiteit van de geur verloren gaan. Intuïtief kun je vaak de beste keuze maken, je ‘voelt’ dat het af is. Het is een puzzel die je moet leggen zodat de ultieme gelaagdheid ontstaat en de geur de perfecte aanvulling op het assortiment is.