De wintermaanden zijn donker waardoor we meer binnen blijven en thuis de warmte opzoeken. Toch is het juist in deze koudere periode heerlijk om uit te waaien aan de Nederlandse kust voor innerlijke rust en om dichter bij de natuur te zijn. De wind voelen prikken op je gezicht en het zout te proeven op je lippen om daarna heerlijk binnen op te warmen en bij te komen. Dat gevoel van een wandeling aan zee, verfrissing en rust hebben we in een geur vertaald. Onze nieuwste geur Voyage Vétiver neemt je mee op reis langs de zilte zeewind met o.a. tonen van vetiver, salie en zeezout. Om ten volle van deze ervaring te genieten en dit gevoel thuis vast te houden, delen we 7 tips voor een clean home en een clean mind.

7 Tips voor een clean home & clean mind

1. Alles op z'n plek, een plek voor alles

Een bekend cliché is: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Het vervelende van elk cliché is dat het op waarheid berust en deze dus ook. Is opruimen niet het probleem, maar vind je het lastig om je huis opgeruimd te houden? Zorg dat je vaste plekken voor bepaalde spullen in huis hebt; leg de krant altijd op dezelfde plank en gooi deze na het lezen weg bijhet oud papier, bij thuiskomst doe je direct de sleutels in de la en schoenen trek je uit in de gang. Zodra je vaste plekken voor je spullen in huis hebt, isopruimen zo gedaan, blijft je huis langer netjes en raak je dingen minder snel kwijt.

2. Neem tijd voor jezelf

Huis opgeruimd, maar woekert er nog onrust in je lijf en hoofd? Neem tijd voor jezelf. Accepteer dat het tijd kan kosten om tot rust te komen. Ga even zitten, sluit je ogen en probeer te visualiseren waar je echt behoefte aan hebt. Zet je telefoon op flight mode, pak een boek of een yogamat voor meditatie. Kijk niet naar de klok, maar neem de tijd die je nodig hebt om de innerlijke onrust tegen te gaan. Het is helemaal oké dat je eerst moet leren accepteren dat je tijd voor jezelf mag – sterker nog – moet nemen.

3. Gebruik de zintuigen

We hadden het eerder al over meditatie, de manier om alle zintuigen in balans te krijgen. Vaak zijn we zo druk met zien, horen en proeven dat we vergeten te voelen en te ruiken. Door regelmatig te mediteren, stel je jezelf meer open om de kracht van al je zintuigen te benutten. Vooral geur heeft grote invloed op je gemoedstoestand, het brengt je vaak in een bepaalde sfeer. Behoud je innerlijke rust na meditatie en gebruik een geur die dat versterkt. Dat kan door geurstokjes die een heerlijk aroma verspreiden of ga door de kamer met een rustgevende roomspray. Was je handen en voel hoe de geur op je huid innerlijke rust blijvend stimuleert. 

4. Hej, hier is Hygge

Scandinavische landen is het heel gebruikelijk om het thuis extra gezellig te maken als het buiten grauw, koud en donker is. De Deense term hygge staat voor de knusse gezelligheid thuis waarbij het draait om comfy cocoonen met de mensen waar je van houdt. Ongestoorde tijd voor elkaar zonder afleiding van telefoons, social media of televisie. Ouderwetse gezelligheid met onverdeelde aandacht en nadruk op het prettige samenzijn thuis. Zorg voor mooie kaarsen, zachte sfeerverlichting, lekkere hapjes, goede gesprekken of een bordspel – het draait allemaal om samen ontspannen en even niets te moeten.

5. Omarm het zachte

Bij ontspanning hoort ook een zekere zachtheid. Gedimde lichten en kaarsen hadden we al genoemd. Ontspannende muziek of juist helemaal geen muziek kan ook. Om echt te relaxen is het goed om je zintuigen op een andere manier aan te spreken, zo ook de tast. Dus neem een warm bad of een douche en was jezelf met een heerlijke, ontspannen geur. Zorg voor zachte, aaibare materialen om je heen. Fluffy dekens, schapenvachtjes op je bank, draag wollen truien en trek vooral je hyggebukser aan. Je wat? In Denemarken heeft die lekkere lievelingshuisbroek waar je nooit mee over straat zou gaan zelfs een eigen naam.

6. Vind een nieuwe hobby

Bij ontspanning hoort het gevoel dat helemaal niets hoeft. Maar de mens is van nature graag bezig. Het is dus niet gek dat je het lastig vindt om rustig thuis te zitten, gesprekken te voeren en samen naar het kaarslicht te staren. Ook als je alleen bent, kan je overvallen worden door onrust, verveling of FOMO. Voorkom dit en ga analoog met je handen en hoofd aan de slag. Doe eens wat sudoku’s, vind een boek over natuurwijn en organiseer je eigen een proeverij thuis of leer fermenteren en maak je eigen kimchi of zelfs kombucha. Kortom, rustige activiteiten voor je handen om je hoofd uit het drukke, digitale leven te halen. Heerlijke hobby's waar je echt even voor moet gaan zitten. 

7. Bouw nieuwe rituelen op

Rituelen en routines geven je houvast, vooral op drukke periodes in je leven. Gun jezelf de ruimte om nieuwe routines te integreren in je leven die jou rust geven. Dit kan yoga of meditatie zijn, maar ook een het bakken van je eigen brood of elke week een nieuw boek lezen. Zet je jezelf geen doel, want dat geeft stress, maar gun jezelf deze rustige rituelen. Door de rituelen te koppelen aan een vaste geur, zal je geest vanzelf in de juiste ontspannen staat komen zodra je neus de geur oppikt. Prik vaste moment voor ontspanning en hygge – zo bouw je vanzelf routines op die je in balans brengen en houden. 

Geur werkt sterk op je gemoed. Onze nieuwste geur
Voyage Vétiver is een schone geur die geïnspireerd is door de aromatische kust met haar zilte zeewind en tonen van vetiver, salie en zeezout. Samen vormen ze een buitengewone ervaring voor totale ontspanning en rust in huis. Voyage Vétiver is beschikbaar als huisparfum in de vorm van roomspray en fragrance sticks, maar ook voor de huid als hand & body wash.