Care for Water

 Het besparen van water is van groot belang. 1 op de 4 mensen wereldwijd heeft nog geen toegang tot schoon (drink)water. Door klimaatverandering krijgt men op steeds meer plaatsen wereldwijd te maken met waterschaarste. Het is hierdoor belangrijk om bewust om te gaan met water. Wij geven je 5 tips om thuis gemakkelijk water te besparen!

Tip 1: Bewust douchen

De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Dit kan korter! Als je maar 5 minuten doucht, bespaar je bijna de helft van het water. Dit is op jaarbasis meer dan 15.000 liter. Die heerlijk warme stralen zijn vaak te lekker, dat korter douchen toch stiekem niet lukt. Vind je korter douchen nou moeilijk? Klok je douchetijd met een zandloper, timer of een muziekdeuntje. Ook mooi meegenomen: als je korter gaat douchen bespaar je op de hoge energierekening!

Tip 2: Gebruik Refill verpakkingen

Water besparen kan ook door producten te gebruiken met natuurlijke formuleringen zodat het oppervlaktewater niet vervuild wordt als iets door de afvoer gespoeld wordt . Ook in het productieproces van producten kan bespaard worden, bijvoorbeeld door minder en/of mono materiaal te gebruiken, zoals bij onze refill verpakkingen. Op deze manier minimaliseren we samen onze negatieve impact!

Tip 3: Zet de vaatwasser alleen aan als deze vol is

Wist jij dat je meer water bespaart als je jouw vieze vaat in de vaatwasser zet in plaats van afwassen met de hand? Een vaatwasser verbruikt gemiddeld 13 liter water per afwasbeurt. Om een afwasteiltje te vullen gebruik je ongeveer 11 liter water, echter gebruik je nog veel meer water om je afwas af te spoelen, waardoor je boven de 13 liter uitkomt. Zet alleen een vaatwasser aan als deze helemaal vol zit, ook in verband met energieverbruik. Hergebruik je servies ook zoveel mogelijk. Water kan de hele dag uit hetzelfde glas worden gedronken. Minder glazen = minder afwas, waardoor je de vaatwasser niet vaak hoeft aan te zetten!

Tip 4: Tandenpoetsen zonder kraan aan

De meeste mensen laten de kraan lopen tijdens het tandenpoetsen of scheren, dit is enorme waterverspilling. Tijdens een poetsbeurt van twee minuten kun je meer 40 liter water door de gootsteen spoelen. Door de kraan dicht te laten kun je enorm veel water besparen. Nog een tip: gebruik alleen koud water als heet water niet nodig is.

Tip 5: Profiteer van regenwater

De gemiddelde neerslag in Nederland per jaar is 790 mm. Regent het een keer? Vang dit regenwater dan op in een grote regenton. Dit water kun je goed gebruiken tijdens de droge periodes in het jaar. Op deze manier hoef je niet de tuinslang aan te zetten en bespaar je veel water! Dit water kun je overigens ook gebruik om de ramen mee te zemen of je auto mee te wassen.